За гениталния херпес няма лечение.


Веднъж прихванат, вирусът - причинител завинаги остава в организма.

Това е болест, предавана по полов път, която засяга гениталната и аналната област. Тя се причинява от вируса Herpes simplex, тип 1 (на картинката по-долу) и тип 2. В повечето случаи гениталният херпес е причинен от тип 2.
Herpes Simplex

Herpes simplex 1 най-често заразява устната кухина и устните, причинявайки възпаления, подобни на пришки. Може да причини и генитален херпес. Herpes simplex 2 е обичайният причинител на генитален херпес, но може да зарази и устата. При първата си проява вирусът засяга нервните корени, но след това може да причини обрив в областта на гениталиите.

Заразяване

Херпесът се предава чрез полов акт. Оралният секс също може да зарази гениталиите с вируса на херпес. Дори и да няма фактическо проникване, а само физическа близост между двамата партньори, при която всеки се докосва до кожата на другия, е възможно инфекцията да се предаде, тъй като заразяването става чрез контакт с раните. Изключително редки са случаите на предаване във вана или от тоалетна чиния.

Симптоми

При гениталния херпес симптомите се появяват периодично. Но има много случаи, при които те липсват.

Първите симптоми се появяват в рамките на две седмици след половия акт, при който е станало заразяването. Те са рани по или около гениталиите. Първо се появява малка червена точка, която може да предизвика сърбене или парене. По-късно се наблюдават малки мазоли. Понякога от раната тече секрет, който оставя струпей. Мястото е силно болезнено. Лимфните възли в областта на гениталиите са болезнени и подути. Понякога се появяват и рани по други части на тялото, където вирусът е проникнал, защото кожата е била наранена. Раните изчезват след около 2-3, до 4 седмици. Болният се чувства общо неразположен, понякога има треска. Възможни са мускулни болки, главоболие, болезнено или трудно уриниране, подути жлези в гениталната област, течения.

Освен физически страдания, херпесът предизвиква и психическа раздразнителност, ярост и отчаяние в случаите на често рецидивиране.

Активизиране на вируса

Симптомите на гениталния херпес идват и си отиват, но вирусът си остава през цялото време в организма – в нервните клетки. Той се активизира периодично, водейки до описаните симптоми. Учените не знаят какво предизвиква активизирането. При някои хора вирусът може да се прояви само един-два пъти, а при други – по няколко пъти на година. При повечето заболели раните се появяват 3-4 пъти годишно през първите години след предаването. По-късните симптоми на болестта са по-леки от първоначалните. След няколко години могат да изчезнат напълно.

Болестта е много опасна и коварна, защото при някои хора няма никакви или почти никакви симптоми и те не знаят, че са заразени. Така те са носители на заболяването и, без да знаят, могат да го предават на партньорите си.

Друг опасен момент е така наречената асимптоматична проява на болестта – когато вирусът е активен, но няма или почти няма симптоми.

Диагноза

Лекар специалист трябва да диагностицира заболяването. Ако пациентът разбере, че има херпес, трябва незабавно да уведоми партньорите си, за да се изследват и те.

Усложнения

Като цяло херпесът не предизвиква големи усложнения при здрави възрасти хора. Но:
При пациенти със СПИН симптомите са по-сериозни.
Възможна е появата на инфекция на очите – очен херпес. Понякога това прераства в сериозни очни заболявания, включително слепота.
При някои жени обривът може да стане толкова силен, че да се наложи да бъдат хоспитализирани за няколко дни.
Ако бременна жена се зарази за пръв път малко преди раждането, бебето е в опасност и трябва да се вземат специални мерки. Ако вирусът се предаде на бебето, за него става изключително опасно – може да се стигне до преждевременно раждане или до смърт на плода; може и бебето да се роди със сериозни мозъчни или очни проблеми, както и с тежки обриви. Един от начините за избягване на предаването на вируса от майката на бебето е да се извърши Цезарово сечение. Друг начин е, ако бебето е заразено, лечението да започне веднага след раждането.

Гениталният херпес, както и други полово предавани болести, които предизвикват възпаления, са фактор при предаване на HIV.

Вирусът може да причини менингит и у двата пола при първото заразяване.

Лечение

Засега няма лечение за гениталния херпес. Срещу субективните оплаквания като болката и неразположението се прилагат успокояващи бани и анестезиращи кремове. Но лекарствата не могат да унищожат вируса, те само съкращават, облекчават или спират проявите му.

Много е важно по време на активизирането на вируса да се спазват няколко правила: възпалените места да не се пипат; мястото на раните да се поддържа чисто и сухо; след контакт с мястото ръцете да се мият; ДА СЕ ИЗБЯГВАТ СЕКУАЛНИ КОНТАКТИ до преминаване на симптомите. Трябва да се знае, че през периодите без симптоми заразата също се предава.

Превенция

Предпазните мерки са същите, както за всички венерически заболявания – да не се прави секс без предпазни мерки и с много и различни партньори, да се използват презервативи. Както знаеш, останалите методи за предпазване от нежелана бременност – хапчета, диафрагми, лепенки и т.н. НЕ предпазват от заразяване с полово предавани инфекции. Това може да направи само презервативът. И все пак, когато става дума за херпес, заразяването може да стане дори при правилна употреба на презерватив, защото той може да не покрива всички засегнати места.

Като цяло най-доброто, което може да се направи, е човек да ЗНАЕ за инфекциите, предавани по полов път, за техните симптоми и за начините за предпазване.


вратовръзка.бг

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "За гениталния херпес няма лечение."

Публикуване на коментар


ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Най-доброто от МОЕТО ЗДРАВЕ