Провокатор на язвата е стреса


Медиците наричат стомашно-чревния тракт “пътя на живота”. По този път става преобразуването на хранителните вещества в строителен материал за организма, а увреждането на който и да е участък от него води до проблеми и неприятни усещания. Днес ще разберем как можем да помогнем на дванадесетопръстника - най-важния участък на стомашно-чревния тракт.

Всеки го знае - един от най-мощните провокатори на язвата е стресът. Не е случайно, че медиците го приемат като психосоматично заболяване. Дори има и такова понятие - “стресова язва на стомаха”. По думите на един от най-големите специалисти по стомашните проблеми - Рапорт, всяка патология на стомашно-чревния тракт съответства на своя психологичен портрет. По принцип язвениците са хора, които непрекъснато са разтревожени, възбудими и мнителни. За тях са характерни честите промени в настроението - от депресията до хистерията.
Ако единият от родителите е имал язва, децата имат реалния шанс да повторят “сценария”. Всичко е в заложеното количество клетки, които произвеждат солната киселина (при хората с лоша наследственост производството на това количество е много над нормата). Ако към това се добави и нездравословният начин на живот, болестта просто няма да иска да си отиде.

В сложната система на стомашно-чревния тракт има един малък орган, които в миналото са наричали “втори стомах”. Както вече се досещате, става въпрос за дванадесетопръстника. Ако измерим дължината му с пръсти, ще се уверим, че той наистина е дълъг 12 пръста. Оттук идва и името му. Но и латинското му наименование “дуоденум” в превод означава същото - дванадесет.

Ролята на дванадесетопръстника за доброто състояние на човешкия организъм е много важна. Съдете сами: именно в него ферментите на задстомашната жлеза разлагат и белтъчините, и мазнините, и въглехидратите. Набързо изгълтаната и зле смляната храна, кафето и алкохолът, лекарствените препарати принуждават стомаха да засили секрецията си, а по тази причина дванадесетопръстникът е принуден да работи усилено, за да неутрализира повишената стомашна киселинност. Свръхнатоварванията не могат да не се отразят на лигавицата на дванадесетопръстника - развива се дуоденит, усложнен понякога с язва.

Не е лесно справянето с това състояние, но не е и невъзможно. Растителният свят е винаги готов да ни се притече на помощ.

ФАКТ!
• От язва страдат повече мъже, отколкото жени.
• Прекрасната половина на човечеството притежава мощна противоязвена защита - женските полови хормони - естрогени, оказват силно трофично действие върху тъканите.
• Тези хормони подобряват кръвоснабдяването и повишават имунитета.

ПИЙНЕТЕ СИ ПРИРОДЕН АСПИРИН
Като имаме предвид, че язвата на дванадесетопръстника има възпалителен характер, основно лечебно средство трябва да бъдат растенията, които се справят успешно с това явление. Съществуват няколко вида противовъзпалителни билки, които се различават по своя ефект.

Към първите спадат растенията, съдържащи танин. Представители на тази група са дъбовата кора, съплодията на елхата, корените на червеното подъбиче, листата и корените на глухарчето. Освен противовъзпалителния и дъбилен ефект, тези растения помагат за образуването на защитна белтъчна покривка върху лигавицата на червата.

Втората група са билките, съдържащи природни салицилати (аспирин). Представители на тази група са върбовата кора, малиновите листа и др.


блиц.бг


You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Провокатор на язвата е стреса"

Публикуване на коментар


ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни



Най-доброто от МОЕТО ЗДРАВЕ