Пелин при болна жлъчка и черен дроб
, Posted in
Стомашо - чревни заболявания
,
0 Comments
Пелинът е род трева от семейство Сложноцветни. Цъфти от юли до септември. Има остра ароматна миризма и горчив вкус. Нашата страна е богата с тази билка. Като дрога се използват цветовете и листата, без долните стъбла. Пелинът съдържа етерични масла, ябълчена и янтарна киселина, дъбилни вещества, витамините С, В, провитамин А и др.
Препоръчва се срещу в храносмилателането, болки в стомаха и образуването на газове. Пелинът засилва апетитаи е полезен след прекарано заболяване. Помага при запек, подобрява действието на жлъчката и черния дроб, прогонва лошия дъх в устата. Народната медицина го препоръчва при епилепсия, нередовна и недостатъчна менструация, безсъние и др.
За лечение се използва така нареченият бял, или още обикновен пелин.Той има сивосребристи листа за разлика от дивия пелин, който е с тъмнозелени листа. Цветните кошнички на белия пелин са дребни, а на дивия - продълговати.
Ето една универсална рецепта: с половин литър гореща вода се заливат 1 супена лъжица стрити листа от пелин. Те се оставят да киснат 3 часа. След това течността се прецежда. Пие се три пъти дневнопреди храненепо една кефяна чашка. Но тези, които страдат от язва на стомаха или дванадесетопръстника или получват кръвоизливи, не трябва в никакъ случай да пият тази течност.
Отварата от билката помага против зъбобол и премахва лошия дъх в устата. За целта всяка сутрин след измиване на зъбите се жабурка по една кафяна чашка от пелиновата течност.
Приятен начин да се приема пелин е пиенето на пелиново вино. С ароматния си, леко горчив вкус то възбужда апетита и подпомага храносмилането.
You can leave a response, or trackback from your own site.
0 Response to "Пелин при болна жлъчка и черен дроб"
Публикуване на коментар