Как да открием навреме рак на яйчниците


Злокачественият тумор на яйчниците е едно от най-опасните заболявания. Той заема второ място като женско онкологично заболяване след рак на шийката на матката. А по смъртност, за съжаление, е на първо място.

Това е така само защото много жени не посещават редовно гинекологи пренебрегват профилактиката. В резултат на това туморът се открива много късно, когато вече е достигнал значителни размери и трудно се поддава на лечение.

Все още със сигурност не могат да се посочат причините за злокачествения тумор на яйчниците. Пикът на заболяемост настъпва на възраст 50-70 години. В рисковата група преди всичко са жените с нарушена функция на яйчниците. Известно е и това, че при жените, които не са раждали, ракът на яйчниците се среща много по-често. Към групата с повишен риск спадат и тези жени, които са прекарали операция на матката и яйчниците.

Съществуват и други рискови фактори:

ранна менопауза, наличие на доброкачествени или гранични тумори; метастатичен рак на яйчниците, или т.нар. тумор на Кукенберг - този тумор за първи път е описан от немския лекар Кукенберг. По принцип той възниква при жени, по-млади от 40 години.

При метастатичния рак първичното огнище на злокачествения тумор възниква не в яйчниците, а в някой друг орган. Най-често това са органите от стомашно-чревния тракт.

И преди всичко - в стомаха. В редки случаи първичното огнище се разполага в млечната или щитовидната жлеза, в черния или белите дробове, а след това дава метастази в яйчниците.

Ракът на яйчниците се открива и определя доста трудно,

защото не съществуват специфични признаци, характерни само за него. В някои случаи жената изпитва болки ниско в корема. Те могат да са краткотрайни или продължителни, силни или слаби.

Понякога болките се появяват при резки наклони или приклякания. При 70 на сто от случаите при болните жени възниква асцит. Това значи, че в коремната кухина се насъбира течност. Поради нарастването на тумора или асцита, се увеличава и коремът. По-нататък възникват общо неразположение, слабост, бърза умора, загуба на тегло.

В по-късни стадии в процеса се въвличат съседните органи, което може да доведе до нарушаване на уринирането и изхождането.


булпрес.нет

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Как да открием навреме рак на яйчниците"

Публикуване на коментар


ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни



Най-доброто от МОЕТО ЗДРАВЕ