Българският пипер не отстъпва на лимоните!
Настъпи сезона на туршиите! Сезонът на пипера и зелето, на карфиола и нарязаните с къдрав нож моркови. Съседите носят пълни със зарзават торби, но нима има нещо по-изкусително от аромата на печени чушки? На българските печени чушки. Сякаш Господ е решил точно тук да “пусне” най-вкусния, най-ароматния, и както се оказва, лечебен пипер.
У нас се отглеждат най-разнообразни сортове чушки. Някои от тях приличат на домати, други на ябълки, трети имат роговидна форма, а има и сортове с още по-причудливи форми.
ЛИМОНА И ЧЕРНИТЕ БОРОВИНКИ ОТСТЪПВАТ ПЪРВОТО МЯСТО ПО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВИТАМИН ПРЕД БЪЛГАРСКИЯТ ПИПЕР Оказва се, че нашият, български пипер е далечен роднина на доматите и патладжаните и дори не спада към пиперените сортове.
Чушките съдържат много витамини: В, В2, РР, А. При това в червения и жълтия пипер се съдържа много повече витамин А, т.е. каротин, отколкото в зеления. Но по съдържание на витамин С българският пипер изпреварва лимона и черните боровинки.Отстъпва само на шипките.
За вкусна гозба е ясно, че трябва да прибавим млян пипер. В зависимост от сорта, пипера може да бъде много лютив или по-мек, обаче винаги има сладникав вкус. Смята се, че ако човек яде повече червен пипер, може да предотврати ревматизма и проблеми с кръвоносните съдове.
Ето и една рецепта: при подут корем и чревни колики си пригответе смес от равни части от пресен сок от пипер, моркови и спанак. Пийте на гладно през 2-3 часа.
по материал от блитц.бг
You can leave a response, or trackback from your own site.
0 Response to "Българският пипер не отстъпва на лимоните!"
Публикуване на коментар