E-та в детските храни


Всеки родител би искал детето му да се храни здравословно и пълноценно, ако се притеснявате за консервантите, оцветителите и други добавки в храната на детето си, тази статия ще ви помогне.

Какво точно означава номерът „Е” ? Всяка добавка си има номер с „Е”, за да се покаже, че е минала тест за безопасност и е била одобрена за използване.

Европейското законодателство изисква повечето добавки, използвани в храните, да бъдат ясно обозначени в съдържанието на храната, или по номер.

Бебешката храна – хубавото е, че всички храни, адаптирани млека и напитки в държавите от ЕС, предназначени за бебета до 12 месечна възраст, попадат под строги разпоредби, определящи какво могат и какво не могат да съдържат. Тези разпоредби ограничават добавките, които може да приема вашето бебе, като при това дават указания и за хранителните вещества, включително колко захар и сол могат да се съдържат в храната, какво е минималното количество протеини и колко подробни трябва да бъдат етикетите върху хранителните продукти.

Детската храна – лошата новина по отношение на храните предназначени за деца над 24 месеца , е, че законите, защитаващи бебетата изведнъж престават да важат. Макар и някои добавки да са забранени за употреба в храни за деца над една годинка , тези храни са малко и рядко срещани. Децата след първата си годинка и повече могат в общи линии да ядат всичко. Когато купувате готова храна, тя може да съдържа големи количества захар, сол и много добавки, а етикетите са далеч не толкова изчерпателни, колкото при бебешките храни. Затова остава на вас да решите каква храна приема детето ви и какви добавки има в нея. Проучвания показват, че стандартните готови храни за деца, съдържат средно по пет добавки (съставки, които вие не бихте включили, ако сами приготвяте храната на детето си). На първо място се нареждат детските десерти, зърнените закуски, детските напитки и сандвичите. Да знаеш, означава да вземеш и мерки. Според водещи специалисти по детското хранене, има определени добавки, които трябва да се стараете да избягвате. Най-доброто правило, е, ако се притеснявате за Е-тата и не разпознавате много от съставките на храната, която се чудите дали да купите, или съдържанието ви звучи съмнително и неразбираемо, просто не я купувайте.

Препоръки: По възможност избягвайте набухватели, модифицицирано нишесте, модифицирано царевично брашно, малтодекстринът и нишестето се използват за допълнителен обем на храната. Израстващите деца се нуждаят от много хранителни вещества, а не празни калории, така че избягвайте храните съдържащи набухватели.

Консерванти
Добавените консерванти в готовите храни целят да удължат трайността на продукта. Бензоатите, сулфитите, нитратите и нитритите са добре известни с това, че предизвикват астма у някои деца. Кожните обриви и стомашно-чревните проблеми също се свързват с консервантите. Проучвания показват, че най-много консерванти в детските храни се съдържат в - сладкиши, бургери и напитки.

Е-номерата на консервантите са от Е200 до Е282. Опитайте се да избягвате при покупка на храна за вашето дете следните Е-та:
Е210 – бензоена киселина (прибавя се към сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата)
Е211 – натриев бензонат (използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.)
Е212 – калиев бензонат (при деца с алергични реакции. виж 210)
Е213 – калциев бензонат (виж 212)
Е214 – етил-р-хидроксибензонат (да се избягва, забранен в някои страни)
Е215 – натриев етил р-хидроксибензоат (да се избягва, забранен в някои страни)
Е216 – пропил р-хидроксибензоат (възможен алерген)
Е217 – натриев пропил р-хидроксибензоат (да се избягва, забранен в някои страни)
Е218 – метил р-хидроксибензоат (възможни алергични реакции, главно върху кожата)
Е219 – натриев метил р-хидроксибензоат (да се избягва, забранен в някои страни)
Е220 – серен диоксид (серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи, разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, винен оцет, картофени продукти.)
Е221 – натриев сулфит (почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220)
Е222 – натриев хидрогенсулфит (виж 220)
Е223 – натриев метабисулфит (виж 220)
Е226 – калциев сулфит – (да се избягва, забранен в някои страни.)
Е227 – калциев хидрогенсулфит (да се избягва, забранен в някои страни)
Е230 – бифенил (може да предизвика кожни проблеми)
Е231 – ортофенил фенол (може да предизвика кожни проблеми)
Е232 – натриев ортофенил фенол (виж 231)
Е239 – хексаметилен тетрамин (да се избягва, забранен в някои страни)
Е249 – калиев нитрит (фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца)
Е250 – натриев нитрит (може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страни, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин, препоръчва се избягването му.)
Е251 – натриев нитрат (виж 250)
Е252 – калиев нитрат (виж 249 и 250)

Оцветители
Оцветителите при храните се използват повече за удобство на производителя, отколкото в полза на потребителя. Обикновено целта им е да прикрият съставки с лошо качество и така заблуждават потребителя за съдържанието на храната. Азо-оцветителите са спорни. Повечето от тях притежават Е-номер, даден им от ЕС, което означава, че се считат за безопасни за употреба. Много от тях обаче са забранени от други страни като САЩ, Япония и скандинавските страни, защото има сведения, че могат да предизвикат астма, кожни обриви, хрема, и да са отговорни за хиперактивност при някои деца. Ако мислите, че добавките влияят отрицателно на здравето на детето ви, опитайте се да избягвате следното:
Е-номерата за оцветяване на храните от Е100 до Е180.
Е102 – тартразин (предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителност е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия)
Е104 – хинолин жълто (използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.)
Е110 – сънсет жълто (използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия)
Е122 – кармоизин (може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция)
Е123 – амарант (използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.)
Е124 – понсо 4R (реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия)
Е128 – червено G
Е155 – кафяво HT (използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия)


мамаи бебе.ком

You can leave a response, or trackback from your own site.

1 Response to "E-та в детските храни"

  1. Има някои естествени лекарства, които могат да се използват напълно за профилактика и елиминиране на диабета. Най-важният аспект на плана за контрол на диабета обаче е възприемането на здравословен начин на живот Вътрешен мир, хранителна и здравословна диета и редовни физически упражнения. Състоянието на вътрешен мир и самодоволство е от съществено значение за да се радвате на добро физическо здраве и цялостно благосъстояние. Вътрешният мир и самодоволството са просто състояние на духа. Хората с диабетни заболявания често използват допълнителна и алтернативна медицина. Бях диагностициран с диабет. Беше на работа и се чувствах необичайно уморен и сънлив. Взех назаем циклометър от колега и тествах на 760. Отидох веднага при моя лекар и той ми даде предписания като: Инсулин, сулфонамиди, тиазолидиндиони, но не можах да излекувам по-скоро, за да намаля болката, но да върна болката отново. Намерих име на жена като свидетелство Комфорт онлайн как д-р Akhigbe излекува нейния ХИВ и също се свързах с лекаря и след като взех лекарствата му според указанията, вече съм напълно свободен от диабет от лекар на билковата медицина Akhigbe. неговия имейл drrealakhigbe@gmail.com или неговия номер +234 802 501 2866 Той също така използва билковите си билки за заболявания като: УХАП НА ПАУК, ШИЗОФРЕНИЯ, ЛУПУС, ВЪНШНА ИНФЕКЦИЯ, ОБЩА СТУДЕНА, БОЛКА В СТАВИТЕ, ЕПИЛЕПСИЯ, ИНСУЛТ, ТУБЕРКУЛОЗА, СТОМАННА БОЛЕСТ. ЕКЗЕМА, ПОДАРЪК, ПРОГЕНИТОР, НАРУШЕНИЕ НА ХРАНЕНЕТО, НИСКА ДИХАТЕЛНА ИНФЕКЦИЯ, ДИАБЕТИК, ХЕРПЕС, ХИВ / СПИН; ГВОЛНЕВО ПОВРЪЩАНЕ ИЛИ ДИАРЕЯ, БЪБРЕЧНА БОЛЕСТ. ЗАГУБА НА ЧУХ Д-р Ахигбе е добър човек и лекува всеки, който дойде при него. ето имейл drrealakhigbe@gmail.com и неговия номер +234 901 075 4824

Публикуване на коментар


ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни



Най-доброто от МОЕТО ЗДРАВЕ