Как да храним детето с диария?


Най - важното при диария е да не се допусне обезводняване на организма на детето. Тогава логично възниква въпросът - какви течности и храни трябва да приема детето и колко дълго време?
- Ако диарията е лека, се препоръчва детето да приема обикновена вода, отвара от различни зърнени храни (например 3-процентова оризова отвара). Отварата може да бъде от нишесте, от царевично или пшенично брашно. На децата могат да се предлагат и зеленчукови супи, несъдържащи зеленчуци, които биха раздразнили червата чрез съдържащата се в тях целулоза. За предпочитане са добре сварените моркови и картофи, като към супата трябва да се прибави около половин чаена лъжичка сол. При децата с по-голяма загуба на течност се дава разтвор, препоръчван от Световната здравна организация, който се продава в аптеките. Ако родителите живеят в отдалечено място, могат сами да приготвят разтвора - от един литър вода с 18 г захар и 3 г сол.

Колко време се приема съответната течност?
- Тези течности се дават, за да се компенсира загубата на вода и електролити. Дават се дотогава, докато не спре повръщането.

А как трябва да се хранят децата?
- За предпочитане е по-често, в по-кратки интервали и отделната порция да бъде в по-малки количества. Установено е, че даването на големи количества храна макар и в по-големи интервали, може да обуслови възвръщането на диарията. Ако детето се е хранело 5 пъти на ден, се препоръчват 6 хранения, като в тях е добре да се прибави (след прекъсване на диарията) по една чаена лъжичка растителна мазнина - олио или зехтин. Ограничаването на калорийния състав на храната води до бързо възстановяване на загубеното тегло по време на диарийния епизод.


блитц.бг

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Как да храним детето с диария?"

Публикуване на коментар


ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни



Най-доброто от МОЕТО ЗДРАВЕ